Miten mobiilimaksut toimii? Listattuna kaikki mobiilimaksupalvelut

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

Mobiilimaksaminen on hyvin suosittua. Suomen Pankin vuonna 2022 julkaiseman datan mukaan 58 % suomalaisista käyttää mobiilimaksuja.

Tässä artikkelissä käyn läpi mitä mobiilimaksaminen on, mobiilimaksupalvelut ja miten mobiilimaksaminen toimii.

Mitä mobiilimaksaminen on?

Mobiilimaksaminen on joko kassalla maksua puhelimella (tai muulla puhelimeen kytketyllä älylaitteella), maksamista netissä mobiilisovelluksen tai nettilompakon kanssa, rahan siirtämistä puhelinnumeron avulla tai maksamista puhelinlaskulla.

Kaikki maksaminen, mikä tapahtuu puhelimen avulla on mobiilimaksamista.

Mobiilimaksupalvelut

Mobiilimaksupalvelut ovat sovelluksia, joiden avulla käyttäjät voivat lähettää rahaa puhelimen ja puhelinnumeroiden avulla. Suomessa käytetyimmät mobiilimaksupalvelut ovat mobilepay, siirto ja pivo.

MobilePay

Vuonna 2013 Danske Bankin kehittämä MobilePay on lähtöisin Tanskasta. MobilePay on käytetyin mobiilimaksutapa Suomessa ja sillä on yli 2 000 000 käyttäjää Suomessa. MobilePay tuli Suomeen Joulukuussa 2013. MobilePay toimii erinomaisesti lähettäessä tutuille rahaa, mutta huonommin maksettaessa kassalla ostoksia. MobilePay ja Norjalainen Vipps yhdistyivät lokakuussa 2022. Uuden yrityksen nimi on Vipps MobilePay AS.

Lue lisää MobilePay mobiilimaksusovelluksesta.

Siirto

Siirto on vuonna 2017 julkaistu Suomalainen mobiilimaksusovellus. Siirron kehitti myös otto-automaatit omistava Automatia. Automatian omistajat olivat kehityksen aikaan OP, Nordea ja Danske Bank. Siirrossa oli yli 1 500 000 käyttäjää. S-Pankki oli myös julkaisussa mukana, mutta vaihtoi kesäkuussa vuonna 2019 tukemaan vain MobilePayta.

Lue lisää Siirto mobiilimaksusovelluksesta.

Pivo

Pivo on OsuusPankin mobiilimaksusovellus. Pivo julkaistiin jo vuonna 2013. Pivo tukee kaikkia suomalaisia pankkeja. Pivolla on yli miljoona käyttäjää.

Lue lisää Pivo-mobiilimaksusovelluksesta.

Nordea siirto

Nordea siirto on Nordean brändiversio siirto mobiilimaksusovelluksesta.

Vipps

Norjalainen Vipps on Norjan suurin mobiilimaksusovellus. Vipps tuli suomalaisten huulille kun Pivon ja Mobilepayn oli tarkoitus yhdistyä. EU blokkasi pivon hankkeesta, mutta Vipps ja Mobilepay yhdistyivät vuonna 2022. Vipps Mobilepay yrityksen tahtotila on kehittää yksi mobiilimaksusovellus, joka toimisi yli maanrajojen.

Wero

European Payments Inititiativen eli EPI:n mobiilimaksusovellus on nimeltään Wero. EPI tavoite on yhdistää Euroopan mobiilimaksut yhden sovelluksen alle, ja että maksut toimisivat rajojen yli. Wero osti Alankomaiden suurimman mobiilimaksusovelluksen iDealin lokakuussa vuonna 2023 ja julkaisevat Weron kesällä 2024.

Lue lisää EPI:stä ja Werosta.

Nettilompakot

Nettilompakot ovat mobiilimaksutapoja. Nettilompakot toimivat hieman eritavalla toinen toisistaan ja mobiilimaksusovelluksista. Nettilompakoilla ei pysty siirtämään rahaa puhelinnumeron avulla. Tunnetuimmat nettilompakot ovat google pay, apple pay, paypal, muchbetter ja neteller.

Google Pay ja wallet

Google pay on googlen kehittämä ja alun perin google wallettina tunnettu mobiilimaksuteknologia. Google payn aiemmat nimet olivat google wallet ja android pay. Google wallet julkaistiin 2011 ja android pay 2015. Tämän hetkisen nimen google pay sai tammikuussa vuonna 2018.

Google pay on suunnattu maksuihin ja google wallet on itse se digitaalinen lompakko, jossa maksurkotit, muut kortit kuten etukortit ja dokumentit säilytetään.

Apple Pay ja wallet

Apple pay on Applen kehittämä mobiilimaksuteknologia. Apple pay julkaistiin lokakuussa 2014. Apple pay tukee myös peer-to-peer maksuja Yhdysvalloissa. Apple wallet on se itse lompakko, josta maksukortit, etukortit ja muut dokumentit löytyvät.

Meta Pay

Meta Pay on Metan eli Facebookin julkaisema mobiilimaksutapa. Meta Pay toimii tällä hetkellä hyvin samalla tavalla kuin muut mobiilimaksusovellukset, mutta puhelinnumeron sijaan jaat joko facebook tai instagram tunnuksesi.

PayPal

PayPal on yksi tunnetuimmista nettilompakoista. PayPal syntyi kun Peter Thielin confinity ja Elon Muskin X yhdistyivät vuonna 2000.

Neteller

Neteller on yksi alkuperäisiä ja tunnetuimpia nettilompakoita. Kanadasta kotoisin oleva neteller julkaistiin vuonna 1999. Netelleristä tuli ajan ja yritysostojen ja yhdistymisten myötä Paysafe Group. Paysafe osti toisen tunnetun nettilompakon skrillin vuonna 2015.

Muchbetter

Muchbetter on Iso-Britannialainen nettilompakkoyritys. Muchbetter julkaistiin vuonna 2017. Muchbetter toimii samalla tavalla kun paypal ja neteller.

Puhelinlaskulla

Puhelinlaskulla maksaminen oli mobiilimaksamisen ensimmäinen askel. Suomessa jo vuonna 1997 pystyi ostamaan puhelinsoitolla tuotteita. Myöhemmin luontevaksi tavaksi ostaa puhelinlaskulla muodostui SMS viestit.

Puhenlinlaskun voi myös käsittää mobiilimaksuna. Kun ostat puhelimella jotain laskulla, vaikka pizzan, se laskutetaan tavallisen puhelinlaskun yhteydessä. Suomessa toimii kaksi puhelinlaskulla toimivaa maskutapaa: siru mobile ja maksunappi.

Miten mobiilimaksaminen toimii?

Mobiilimaksaminen toimii yksinkertaisesti niin, että laitat maksukortin kuten luottokortin tiedot sovellukseen, ja sovellus käyttää kortin tietoa maksamiseen, sen sijaan, että käyttäisit itse korttia, mobiilisovellus käyttää yhdistettyä korttia automaattisesti.

Mobiilimaksusovellukset kuten mobilepay yhdistävät puhuhelinnmueron maksukorttiin. Kun pyydät tai lähetät rahaa mobiilimaksusovelluksella, sovellus yhdistää kortin tiedot puhellinnumeroon. Mobiilimaksaminen netissä toimii samalla periaatteella.

Nettilompakot toimivat samalla tavalla, mutta puhelinnumeron sijaan joko sähköpostilla tai muulla tiedolla.

Jos maksat netin sijaan kassalla, puhelin käyttää joko NFC, bluetooth, RFID tai QR-koodi teknologiaa.

Miten kassalla maksaminen mobiililla toimii?

NFC

NFC eli near field communication on lähimaksamisen perusteknologia. NFC:n avulla laitteet voivat kommunikoida lähietäisyydellä NFC lukijoiden kanssa, välittäen tarvittavat tiedot.

RFID

NFC teknologia on RFID teknologiaa. RFID eli radio frequency identification, on lähikommunikoimista radiotaajuuksilla, mutta RFID ylittää yli 100 metrin laajuuden.

Bluetooth

Myös bluetooth käyttää radiotaajuuksia. RFID teknologia vaatii sirun, mutta bluetooth toimii ilman sirua. Bluetoothin avulla voi siirtää enemmän dataa kuin RFID teknologialla.

QR-koodi

MobilePay otti QR-koodit käyttöön kassalla maksamiseen. Apple ei anna muiden kuin apple payn käyttää NFC teknologiia, joten mobilepay joutui käyttämään QR-koodeja maksamiseen. Huomattavasti hitaampaa ja työläämpää kuin NFC. QR-koodit ovat osoitteita, joita kamera pystyy lukemaan.

Usein kysyttyjä kysymyksiä puhelinmaksusta

Miten lähimaksaminen puhelimessa toimii?

Lähimaksaminen puhelimessa toimii NFC teknologian avulla. NFC lähettää radiotaajuudella informaatiota, jota NFC lukija pystyy ymmärtämään. NFC toimii noin neljän sentin etäisyydellä.

Pitääkö nfc olla päällä?

Jos haluaa käyttää lähimaksua, NFC:n pitää olla päällä.

Missä ja mitä mobiililla voi maksaa?

Mobiilimaksaminen on yleistynyt huomattavasti, ja nykyisin melkein kaiken mitä maksukortilla voi maksaa, voi maksaa mobiililla.

Kuinka paljon mobiilimaksusovelluksilla voi siirtää?

Sovelluksesta riippuen mobiilimaksusovelluksilla yksityiskäyttäjät voivat siirtää päivässä 2 000 – 3 000 euroa ja vuodessa 30 000 – 40 000. Yritykset voivat siirtää kuukauden liukuvalla ajalla 40 000 euroa.

Mobilepay vs Siirto

Mobilepayn ja siirron ero ovat pankit, jotka käyttävät kumpaakin mobiilimaksusovellusta. Sovelluksien toimintaperiaate on muutoin täysin sama.

Siirto vs Pivo

Siirron ja pivon ero on se, että Siirron kehitti automatia, jonka omisti Norde, OP ja Danske, siinä missä pivon on kehittänyt vain OP.

MobilePay vs Vipps

Mobilepay on tanskalainen mobiilimaksusovellus ja vipps norjalainen. Vipps ja mobilepay yhdistyivät vuonna 2022, ja uuden yriyksen nimeksi tuli Vipps MobilePay AS. Nykyisin molemmat sovellukset toimivat erillään, mutta tullee yhdistymään yhdeksi sovellukseksi tulevaisuudessa.