Mitä pitää tietää e-Money Directive eli EMD:sta?

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

Electronic money directive (tai e-money directive), eli EMD, on EU regulaatio, joka sääntelee sähköistä rahaa eli digitaalista rahaa. Regulaation virallinen nimi on 2009/110/EC. Digitaalinen raha on oikeastaan kaikki raha, minkä kanssa tehdään maksutapahtumia netissä. Digitaalinen raha on käteisen ja setelien vastine netissä. Euroopan komissio kutsuu digitaalista rahaa vaihtoehdoksi käteiselle.

EMD säänteli niin kutsutut electronic money instituutiot laillisiksi ja lisensoiduiksi toimijoiksi. Suomessa EMI lisenssejä antaa finanssivalvonta. Lisenssin nimi on maksulaitoslisenssi.

Maksulaitoksia ovat esimerkiksi Trustly, Brite, paytrail ja visma, jotka mahdollistavat verkkokauppojen maksut.

Monet digipankit aloittivat EMI:nä. EMI:t voivat tehdä kaikkea mitä tavallinen pankkikin, mutta ei antaa lainaa, sijoituksia, varainhoitoa tai vakuutuksia.

Tunnettuja yrityksiä jotka ovat hyötyneet EMD regulaatiosta ovat paypal, google pay, apple pay, neteller, revolut, paytrail, trustly ja muita.

EMD:stä on kaksi versiota EMD1 ja EMD2.

EMD1 tuli voimaan jo vuonna 2000 ja EMD2 tuli voimaan vuonna 2009.

PSD1:n kanssa EMD2 loi perustan digitaalisille pankkiratkaisuille ja fintech-yrityksille. ja PSD2 laajensi vielä sääntelyä ja mahdollisti EMI:en kukoistuksen. Avoin pankkitoiminta avasi EMI:en mahdollisuudet vielä laajemmiksi.

Jos EMI tarjosi maksutoimeksiantopalvelu tai tilitietopalvelua PSD2:n jälkeen niiden palveluiden piti hakea erikseen lisenssi.