Digitaalinen raha + kaikki mitä pitää tietää digieurosta

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

Digitaalinen raha on rahaa, joka on olemassa vain elektronisessa muodossa. Digitaalisena rahana kutsutaan etenkin kryptovaluuttoja, mutta kryptovaluutat ovat vain yksi digitaalisen rahan tyyppi. Mutta osa pankkien sisäisistä ja pankkien välisistä maksuista liikkuu vain digitaalisena rahana.

Digitaalinen euro eli digieuro on Euroopan Keskuspankin aloite tehdä digitaalinen valuutta, eli digitaalinen vastine fyysiselle eurolle. Digieuron käyttö tulevaisuudessa tuskin muuttaisi käyttäjälle mitään, enemmänkin asiassa on kyse lakiteknisistä asioista ja rahan luonnista. Aikaisintaan Digieuro saattaisi tulla markkinoille vuonna 2026, mutta ison massan käytettäväksi vuosikymmenen vaihteessa.

Digieuro tehostaisi huomattavasti Euroopan maksusysteemiä, sillä se poistaisi osan käteisen tarpeesta. Esimerkiksi kun tällä hetkellä maksetaan kaupan kassalla visalla, raha ei siirry kauppiaalle heti. Digieuro siirtyisi kauppiaalle välittömästi. Tämän lisäksi, Digieuro tukisi eurooppalaista itsenäisyyttä euroopan ulkopuolisista maksutavoista tarjoajista, kuten Mastercardista tai Visasta.

Tulevaisuudessa osa rahoista olisis käytettävissä vain digitaalisessa muodossa ja osa fyysisessä muodossa. Eli esimerkiksi, jos varallisuutesi olisi miljardi, siitä vaikka kymmenesosa olisi halutessasi saatavana käteisenä pankissa ja loput käytettävissä vain digitaalisena eurona. Todellisuudessa tavalliset kuluttajat tuskin huomaisivat mitään eroa nykyisen systeemin välillä. Digitaalisen euron on käyttämiseen ei tarvita edes pankkitiliä tai maksukorttia, vaan nettilompakko tai sovellus hoitavat maksamisen.

Digieuro olisi nimenomaan keskuspankin liikkeelle laskemaa rahaa, toisinkuin desentralisoidut kryptovaluutat. Eli keskuspankit takaavat valuutan ja keskuspankin tehtävänä jatkuisi myöskin rahan arvon säilyttäminen, olipa kyseessä fyysinen tai digitaalinen raha.

E-Money Directive on EU:n direktiivi, joka reguloi digitaalisen rahan käsittelijöitä, eli toimijoita, jotka käyttävät vain digitaalista rahaa, kuten vaikkapa monet digipankit. EMD reguloi käteisen digitaalista representaatiota. EMD tuli voimaan jo vuonna 2001.

Kryptovaluutat

Kryptovaluutat ovat yksi digitaalisen rahan ala-tyyppi. Kryptovaluutoilla ei ole keskuspankkien tyylistä takaajaa, vaan ne ovat desentralisoituja. Kryptovaluutat ovat tällä hetkellä yksi digitaalisen rahan tunnetuimmista muodoista.

Kryptovaluutat kehitettiin alunperin digitaaliseksi rahaksi. Digitaalisuus mahdollisti yksityisyyden ja muutenkin huomattavasti modernimman lähestymistavan valuuttaan. Kryptojen kehittäjät ymmärsivät internetin tuomat mahdollisuudet.

Toisin kuin keskuspankin digitaaliset valuutat (CBDC), jotka lasketaan liikkeeseen keskitetysti, kryptovaluutat, kuten Bitcoin, Ethereum ja Ripple, ovat kaikkien osallistujien liikkeelle laskemia.