Suomalaiset ja Suomessa toimivat pankit

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

Suomalaiset pankit ovat pankkeja, joilla on pankkitoimilupa Suomen finanssivalvonnalta. Suomessa on 144 suomalaista pankkia. Näiden pankkien lisäksi Suomessa toimii pankkeja, joilla on toimilupa ulkomailta.

Suomalaiset pankit

Suomessa toimii 144 Suomalaista finanssivalvonnan alla toimivaa pankkia. Näistä 9 on liikepankkia, 15 säästöpankkia tai säästöpankkiosakeyhtiötä ja 120 osuuspankkia. Suomen suurin pankki on Osuuspankkiryhmä (OP Ryhmä).

Suomen suurimmat pankit

Suomessa markkinoilla toimivat suurimmat pankit ovat OP, Nordea ja Danske Bank joiden yhteenlaskettu osuus talletuksista on 77% ja lainoista 68%.

1. OP Ryhmä

Suomen suurin pankki on OP Ryhmä. OP Ryhmään kuuluu 102 jäsenosuuspankkia, OP-Asuntoluottopankki, OP Vähittäisasiakkaat ja OP Yrityspankki.

Suomen Pankin vuonna 2023 julkaiseman datan mukaan OP Ryhmän markkinaosuus oli 38% talletusvaroista ja 34% lainoista.

OP Ryhmän historia ulottuu vuoteen 1891 jolloin perustettiin Palovakuutus-Osakeyhtiö Pohjola ja vuoteen 1902 jolloin perustettiin Osuuskassojen Keskuslainarahasto Osakeyhtiö (OKO).

OP Ryhmän julkaiseman tiedotteen mukaan OP Ryhmällä oli vuonna 2022 2,1 miljoonaa omistaja-asiakasta ja 175,5 miljardia euroa taseessa.

2. Nordea

Suomen toiseksi suurin pankki on Nordea. Nordea on Pohjoismaiden suurin pankki ja maailman 56. suurin pankki.

Suomen Pankin vuonna 2023 julkaiseman datan mukaan Nordean markkinaosuus oli 29% talletusvaroista ja 24% lainoista.

Nordean moderni historia vuodesta 1998 jolloin ruotsalainen Nordbanken ja suomalainen Merita Pankki yhdistyivät.

Nordean julkaiseman tiedotteen mukaan Nordealla oli vuonna 2023 584.7 miljardia euroa taseessa. Nordean pääkonttori on Helsingissä.

3. Danske Bank

Suomen kolmanneksi suurin pankki on Danske Bank. Danske Bank on maailmanlaajuisesti 65. suurin pankki. Suomen Pankin vuonna 2023 julkaiseman datan mukaan Dansken markkinaosuus oli 10% talletusvaroista ja lainoista.

Danske Bankin historia ulottuu vuoteen 1871, jolloin Danske Bank perustettiin nimellä Den Danske Landmandsbank, Hypothek- og Vexelbank i Kjøbenhavn. Danske Bankin vuoden 2023 tulosjulkistuksen mukaan Danskella oli vuonna 2023 505 miljardia euroa taseessa.

Suomalaiset liikepankit

Finanssivalvonnan mukaan Suomeen on rekisteröity yhdeksän liikepankkia. Nämä ovat:

  • Aktia Pankki Oyj
  • Alisa Pankki Oyj
  • Bonum Pankki Oyj (POP-pankki)
  • Nordea Bank Oyj
  • OP Yrityspankki Oyj
  • S-Pankki Oyj
  • Suomen Asuntohypopankki Oy
  • Säästöpankkien Keskuspankki Suomi Oyj
  • Ålandsbanken Abp

Suomessa toimivat ulkomaiset pankit

Suomessa toimii ulkomaisia pankkeja. Näistä suurin ja tunnetuin on Danske Bank, joka on Tanskalainen pankki. Danske Bank on saavuttanut Suomen markkinoilla merkittävän osuuden, ja on kolmanneksi suurin toimija talletuksien ja lainojen perusteella. Toiseksi suurin ulkomainen pankki on Ruotsalainen Handelsbanken, joka kylläkin vuonna 2023 ilmoitti myyvänsä Suomen toiminnot S-pankille, OmaSP:lle ja Henki-Fennialle.

Perinteisten pankkien lisäksi Suomessa toimii nettipankkeja eli digipankkeja ja luotonantajia.

Digipankit

Digipankki on moderni pankki, joka lähtökohtaisesti toimii vain netissä ja mobiilisovellusten kanssa. Digipankit toteuttavat samoja tehtäviä kuin tavalliset pankit. Digipankit ovat vain netissä, ja toimivat täten pienemmällä kulurakenteella. Yleensä digipankit ovat myös jo syntyessään kansainvälisiä, joten skaalaetunsa ja pienemmän kulurakenteensa takia digipankit voivat tarjota parempia hintoja asiakkaille.

Suomessa digipankit ovat saavuttaneet jo merkittävää jalansijaa, ja digipankit kuten Revolut ja N26 ovat jo suuren yleisön tiedossa.

Luotonantajat

Luotonantajat ovat pankkeja, jotka keskittyvät vain kulutusluottojen ja muiden lyhytaikaisten lainojen tarjoamiseen. Luotonantajat eroavat tavallisista pankeista siten, ettei niillä ole konttoreita vaan ne toimivat ainostaan netissä. Luotonantajat eivät myöskään aina ota vastaan talletuksia, vain keskittyvät vain lainojen myöntäiseen. Finanssivalvonta käyttää termiä kuluttajaluotonmyöntäjä.

Suomen suurimmat pankit

Suomen Pankin julkaiseman datan mukaan Suomen suurimmat pankit ovat talletuksien mukaan järjestettynä vuonna 2023:

  1. OP Ryhmä 38% talletuksista
  2. Nordea 29% talletuksista
  3. Danske Bank 10% talletuksista
  4. S-Pankki 4% talletuksista
  5. Handelsbanken 3% talletuksista
  6. Säästöpankkiryhmä 3% talletuksista
  7. Aktia 2% talletuksista
  8. POP Pankki -ryhmä 2% talletuksista

Kategoriassa “muut” (digipankit, luotonantajat, ja muut) on 4% talletuksista.

Parhaat Suomalaiset pankit

Parhaat Suomalaiset pankit voidaan järjestää tyytyväisyyskyselyiden mukaan, kulurakenteen mukaan tai asiakasmäärien mukaan. Parhaat suomessa toimivat pankit ovat kutakuinkin OP, Nordea ja Danske.

Entiset Suomalaiset pankit

Suomessa on toiminut ajan saatossa monia satoja eri pankkeja. Näitä pankkeja on mennyt nurin, niitä on ostettu ja ne ovat yhdistyneet muihin pankkeihin.

Wikipedia pitää listää entisistä Suomalaisista pankeista. Vuonna 2024 listalla oli 60 pankkia. Näistä tunnetuimpia ovat Postipankki, KOP, Merita ja Suomen Työväen Säästöpankki.

Suomen Pankki

Suomen keskuspankki on nimeltään Suomen Pankki. Pankkitoiminta Suomessa alkoi virallisesti vuonna 1811, kun Aleksanteri I perusti Suomen ensimmäisen pankin Waihetus- Laina- ja Depositioni-Contorin. Tästä pankista tuli myöhemmin Suomen Pankki.

Suomen Pankki huolehti rahan arvosta ja rahoitusjärjestelmän toimivuudesta.