Miten puhelimen lähimaksu toimii: miten maksan puhelimella?

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

Puhelin lähimaksu toimii pitämällä älypuhelinta maksupäätteen lähellä. Puhelin käyttää NFC-tekniikkaa maksutietojen lähettämiseen päätelaitteelle turvallisesti. Saatat joutua todentamaan tapahtuman sormenjäljellä, PIN-koodilla tai kasvojentunnistuksella. Pääte käsittelee mobiilimaksun ja tapahtuma on valmis.

Muita puhelimen lähimaksuissa käytettyjä tekniikoita ovat Bluetooth ja QR-koodit.

Puhelimen lähimaksun saa toimimaan laittamalla maksukortin tiedot joko Apple Wallet/Payhin tai Google Wallet/Payhin ja laittamalla NFC päälle.

Lähikenttäviestintä eli NFC

NFC tulee sanoista near field communication ja NFC on suomeksi Lähikenttäviestintä. Lähes kaikki puhelimen lähimaksaminen tapahtuu NFC-tekniikan avulla.

Miten NFC toimii?

NFC-maksuissa kortti ja pääte kommunikoivat radioaaltojen ja induktiivisen kytkennän kautta. Pääte luo sähkömagneettisen kentän, ja kun kortti on kantaman sisällä, se käynnistyy ja lähettää maksutiedot suojattua kanavaa käyttäen. Pääte vastaanottaa nämä tiedot, käsittelee tapahtuman ja lähettää sen valtuutettavaksi.

Miten NFC:n saa päälle?

NFC:n saa päälle uusissa puhelimissa asetuksista. Yleensä NFC on päällä oletusarvoisesti, mutta sen voi joutua laittamaan päälle erikseen.

NFC:n saa päälle Googlen Walletista tai Apple Paysta.

QR

QR-koodeilla maksaminen voidaan luetella myöskin puhelimen lähimaksamiseksi. QR-koodimaksut toimivat skannaamalla QR-koodi älypuhelimella. Koodi sisältää maksutiedot, jotka maksusovellus käsittelee. Käyttäjä vahvistaa tapahtuman ja maksu on suoritettu.

Suomessa tunnetuin QR-koodien käyttäjä maksuissa on MobilePay, joka vaihtoi Bluetooth perusteisista maksuista QR-koodeihin vuoden 2024 alusta.

Myös ApplePay ja GooglePay tukevat QR-koodeilla maksamista.

Bluetooth

Bluetooth-maksut toimivat Bluetooth Low Energy (BLE) -palvelun avulla. BLE mahdollistaa lähimaksut. BLE toimii pidemmillä etäisyyksillä verrattuna NFC:hen. Lähes kaikki lähimaksut käyttävät NFC:tä. BLE voi siirtää enemmän tietoa ja sillä on pidempi kantama (jopa 50 metriä), mutta se vaatii laitteiden erillisen parituksen. Bluetoothia ei juuri käytetä maksuissa, mutta esimerkiksi PayPal Beacon käyttää BLE:tä. Vielä vuoden 2023 lopussa myös MobilePay käytti kassoilla maksamiseen Bluetoothia, joka oli hidasta.

RFID

RFID-maksuissa kortti ja lukija kommunikoivat radioaaltojen välityksellä. Lukija lähettää signaalin ja kortti vastaa maksutiedoilla. NFC käyttää juuri RFID-tekniikkaa. RFID:llä on myös maksutapojen ulkopuolisia sovelluksia, kuten matkakortit, tullimaksut ja pysäköintijärjestelmät.

RFID tulee sanoista Radio Frequency Identification.

Miten ladata pankkikortti puhelimeen?

Pankkikortin saa puhelimeen lataamalla joko Google Pay/Wallet tai Apple Pay.

Sovellukset pyytävät kortin tiedot, ja asetuksista laittamalla lähimaksun päälle pystyy tämän jälkeen maksamaan puhelimella. Asetukset > Yhteydet > NFC ja maksu.

Usein kysyttyjä kysymyksiä puhelimen lähimaksamisesta

Alle on listattu usein kysyttyjä kysymyksiä puhelimen lähimaksamisesta.

Mikä on puhelimen lähimaksun raja?

Puhelimen lähimaksamisen raja ilman tunnuslukua on 50 euroa. Yli 50 euron maksuista maksupääte kysyy tunnusluvun. Voit kuitenkin maksaa yli 50 euron ostokset käyttämällä lähimaksua.

Missä kaikkialla voin maksaa puhelimen lähimaksulla?

Puhelimen lähimaksua voi käyttää lähes kaikissa kaupoissa, joissa on fyysinen maksupääte. Myös julkisessa liikenteessä voi maksaa puhelimen lähimaksulla.

Tarvitseeko puhelin internet yhteyden?

Puhelin ei tarvitse internet yhteyttä pystyäkseen toteuttamaan lähimaksut. Lähimaksaminen käyttä NFC-teknologiaa, eikä internetiä.