Bitcoin (BTC): Kurssi, mistä ostaa, miten toimii, historia

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

Bitcoin (BTC) on itsenäinen lohkoketjualusta ja kryptovaluutta, jonka ensisijainen tarkoitus on toimia digitaalisena maksuvälineenä ja arvon säilyttäjänä. Bitcoin on ensimmäinen ja tunnetuin kryptovaluutta, joka lanseerattiin vuonna 2009 henkilön tai ryhmän nimeltä Satoshi Nakamoto toimesta.

Bitcoin toimii hajautetulla lohkoketjualustalla, joka mahdollistaa vertaisverkko (peer-to-peer) -maksut ilman keskitettyä välittäjää. Bitcoinin lohkoketju käyttää Proof of Work (PoW) -konsensusmekanismia, jossa louhijat ratkovat monimutkaisia matemaattisia ongelmia vahvistaakseen transaktiot ja lisätäkseen uusia lohkoja lohkoketjuun. Tämä prosessi on energiankulutukseltaan raskasta, mutta varmistaa verkon turvallisuuden ja eheyden.

Bitcoinin tarjonta on rajoitettu 21 miljoonaan kolikkoon, mikä luo niukkuutta ja vaikuttaa sen arvoon. Bitcoinin tarkoitus on olla deflatorinen, verrattuna tavalliseen valuuttaan, joka kärsii inflaatiosta.

Bitcoinia käytetään laajalti digitaalisena valuuttana ja arvon säilyttäjänä, ja sitä kutsutaan usein “digitaaliseksi kullaksi”.

Bitcoin on itsenäinen lohkoketjualusta ja kryptovaluutta, jonka ensisijainen tarkoitus on toimia digitaalisena maksuvälineenä ja arvon säilyttäjänä.

Bitcoinin (BTC) kurssi

Mistä ja miten Bitcoineja voi ostaa?

Bitcoineja voi ostaa kryptopörsseistä kuten Coinmotion, Coinbase tai Binance, Sijoitusalustoilta kuten eToro, digipankeilta kuten Revolut, kryptoautomaateista tai suoraan kaverilta. Lisäksi tavallisesta pörssistä Bitcoineja voi ostaa ETF:nä.

Coinmotion

Vuonna 2012 perustettu Coinmotion, jonka pääkonttori on Jyväskylässä, on luotettava suomalainen kryptovaluuttojen välitysalusta. Coinmotion tarjoaa palveluita eri kryptovaluuttojen ostamiseen, hallussapitoon ja niihin sijoittamiseen. Coinmotionilla on Suomen finanssivalvonnan myöntämä maksulaitoksen toimilupa.

Coinmotionin valikoimassa on 11 eri kryptovaluuttaa, joista yksi on Bitcoin.

Osta Bitcoineja Coinmotionista

Coinbase

Vuonna 2012 perustettu Coinbase on maailman suosituin kryptopörssi, jonka pääkonttori sijaitsee San Franciscossa, Kaliforniassa. Eri lisensseillä toimivan Coinbasen päätuote on sen käyttäjäystävällinen alusta ostaa, pitää hallussaan ja sijoittaa kryptovaluuttoihin. Coinbasella on yli 240 eri kryptoa valikoimassa, joista Bitcoin on yksi.

Pörssi tarjoaa turvallisen lompakon kryptojen pitämiseen. Coinbaselta saa myös Visan maksukortin käyttöön myös Suomessa.

Osta Bitcoinia Coinbasesta

Binance

Changpeng Zhaon vuonna 2017 perustama Binance on yksi maailman suurimmista kryptovaluuttapörsseistä. Binancen pääkonttori sijaitsee Maltalla, ja se toimii useiden eri lisenssien alla.

Osta Bitcoineja Binancesta

BitPanda

Vuonna 2014 perustettu Bitpanda on on erinomainen vaihtoehto suomalaisille Bitcoinin ostajille. BitPandan pääkonttori sijaitsee Wienissä, Itävallassa.

Osta Bitcoineja BitPandasta

Revolut

Revolut on digipankki, jonka kautta voi ostaa Bitcoinia hyvin helposti.

Osta Bitcoinia Revolutista

eToro

eToro on suosittu sijoitusalusta, jonka valikoimasta löytyy myös Bitcoin ja muita kryptoja.

Sijoita Bitcoiniin eTorossa

Bitcoin sijoittaminen

Bitcoin sijoittaminen on mielenkiintoista jos volatiliteetin kestää. Bitcoin ja kryptot ovat tunnettuja hintojen muutoksista, eli siihen kannattaa varautua.

Bitcoinin tulevaisuudesta sijoitusmielessä on monta eriävää mielipidettä, toiset uskovat Bitcoinin syrjäyttävän dollarin ja olevan miljoonien arvoinen, ja toiset eivät usko “digitaaliseen kullan” hyötyyn ollenkaan, ja määrittävät sen arvon tulevaisuudessa nollaan.

Itse pidän pientä positiota muiden sijoituksien lomassa ihan uteliaisuudesta ja hajautuksesta.

Miten Bitcoin toimii?

Bitcoin käyttää digitaalisia koodeja (salausta eli kryptografiaa) varmistaakseen, että tapahtumat ovat turvallisia ja pitävät kirjaa siitä, kuka omistaa mitä.

Koodit ovat todella monimutkaisia pulmia, joita on vaikea ratkaista. Tuhannet tietokoneet (louhijat – miners) ympäri maailmaa ratkaisevat koodeja samaan aikaan, mikä tekee niistä turvallisia. Näin Bitcoin on ns desentralisoitu, eli sitä ei omista kukaan yksittäinen taho, vaan kaikki louhijat ja osaanottajat. Louhijat palkitaan Bitcoinilla näiden koodien ratkaisemisesta, mikä motivoi louhimaan.

Kaikki tapahtumat kirjataan julkiseen tietokantaan, jota kutsutaan lohkoketjuksi, mikä varmistaa läpinäkyvyyden ja luottamuksen. Lohkoketju on kuin tallennettu historia kaikista tapahtumista alkaen ensimmäisestä ja lisäämällä jatkuvasti uusia, luoden läpinäkyvän datan.

Bitcoinin arkkitehtuuri

Bitcoinin arkkitehtuuri muodostuu louhinnasta, lohkoketjusta, lompakoista, konsesusmekanismeista ja yksittäisistä noodeista.

Blockchain eli lohkoketju

Kaikki Bitcoinin tapahtumat – eli blokit – kirjataan lohkoketjuun. Kaikki blokit on nidottu toisiinsa peräjälkeen ketjuun (chain), josta tulee nimi blockchain.

Lohkoketju on kuin tallennettu historia kaikista tietyllä kryptovaluutalla tehdyistä tapahtumista alkaen aivan ensimmäisestä. Jokainen uusi tapahtuma tai tapahtumaryhmä lisätään uutena “lohkona” aikaisempien tapahtumien ketjuun, mikä luo jatkuvan ja läpinäkyvän historian.

Bitcoinin käyttämä lohkoketju on julkinen, mikä tarkoittaa, että kuka tahansa voi nähdä tapahtumat, mutta näiden tapahtumien takana olevien henkilöiden henkilöllisyydet on suojattu salauksella. Lohkoketju varmistaa, että historiaa ei voida muuttaa, mikä tekee siitä turvallisen ja luotettavan tallenteen kaikista tapahtumista.

Bitcoin -louhinta

Bitcoinin tapahtumat, eli “blokit” (block) ovat kryptographisia, laskennallisia ongelmia, joita on todella vaikea ratkaista. Tapahtumien ratkaisemista kutsutaan nimellä louhinta. Nimi juontaa siitä, että louhijat palkitaan työstä uusilla Bitcoineilla.

Proof-of-Work

Proof-of-Work eli todiste työstä tarkoittaa sitä, että konsesus saavutetaan näyttämällä louhintaprosessin työ ja sen tulos (oikea vastaus). Tämän jälkeen muut voivat tarkistaa, että työ tehtiin ja vastaus on oikea. Tavallaan pelkkä vastaus ei riitä, vaan pitää näyttää miten vastaukseen saavuttiin.

Bitcoin käyttää PoW:tä.

Miten säilyttää Bitcoineja

Kryptoja säilytetään yleensä niin kutsutuissa digitaalisissa lompakoissa. Lompakot voivat olla tietokoneella tai älypuhelimella olevia ohjelmistoja tai turvallisuuteen erikseen suunniteltuja laitteita. Jos ostat välittäjän kautta kryptoja, silloin välittäjä säilyttää ne.

Bitcoinin historia

Bitcoinin historia alkoi vuonna 2008, kun nimimerkki Satoshi Nakamoto julkaisi white paperin “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.

  • 2008: Bitcoinin white paper julkaistiin.
  • 2009: Ensimmäinen Bitcoin-ohjelmisto julkaistiin ja ensimmäinen lohko, “Genesis block”, louhittiin.
  • 2010: Ensimmäinen kaupallinen Bitcoin-tapahtuma: kaksi pizzaa ostettiin 10 000 bitcoinilla.
  • 2013: Bitcoinin markkina-arvo ylitti miljardin.
  • 2017: Bitcoinin hinta nousi yli 20 000 dollariin.
  • 2020: Bitcoinin hinta nousi merkittävästi.
  • 2024: Bitcoinin neljäs puoliintuminen tapahtui, mikä vähensi uusien bitcoinien määrää puoleen.

Bitcoin Suomi

Bitcoin saapui Suomeen vuonna 2011. Vuonna 2013 Suomessa avattiin ensimmäinen bitcoin-automaatti. Suomessa regulaatio ja verotus kohdistuu myös kryptoihin.

Regulaatio ja laillisuus

Suomessa on laki virtuaalivaluuttojen tarjoajista ja verolaki. EU:ssa on rahanpesun vastaisia lakeja, jotka vaikuttavat myös kryptoihin.

Verotus

Bitcoinin ja muiden kryptojen verotus on sama kuin pääomatuloilla. Eli 30 % 30 000 euroon asti ja 34 % sen yli menevästä summasta.

Bitcoinin tulevaisuus

Kukaan ei voi tietenkään tietää, mitä Bitcoinin tulevaisuudessa tapahtuu. Bitcoinin kehitys ja käyttö riippuvat monista tekijöistä, kuten sääntelystä, teknologisesta kehityksestä ja markkinoiden hyväksynnästä. Monet uskovat, että Bitcoinin arvo voi jatkaa kasvuaan, kun taas jotkut varoittavat mahdollisista riskeistä ja hintojen heilahteluista.

Katso myös: Bitcoin Cash