Lähimaksaminen on yleistynyt nopeasti viime vuosina sen kätevyyden ja nopeuden ansiosta. Se mahdollistaa pienien ostosten maksamisen pelkällä kortin kosketuksella maksupäätteeseen ilman tunnusluvun syöttämistä. Tämä herättää kuitenkin kysymyksen lähimaksamisen turvallisuudesta.
Lähimaksamisessa käytetään NFC-tekniikkaa (Near Field Communication), joka mahdollistaa tietojen lähettämisen kortin ja maksupäätteen välillä neljän sentin säteellä. NFC-signaali on heikko, joten tietojen varkaus on etäisyydeltä todella epätodennäköistä. Lisäksi korttien sirut ja maksupäätteet on suojattu salauksella, mikä vaikeuttaa tietojen lukemista. Itseasiassa kortin turvanumeroa ei voi etälukea ollenkaan.
Lähimaksamisen voidaan sanoa olevan jopa turvallisempaa kuin pinin kanssa maksaminen, sillä pinien urkkiminen ja korttien varastaminen oli huomattavasti isompi riski kuin lähimaksaminen.
Lähimaksamisen turvallisuutta voi myös tehostaa. Esimerkiksi puhelimella maksaminen, maksurajat ja lukitustoiminnot antaa lisäturvaa maksamiseen.
Kannattaako hankkia turvakotelo?
Lähimaksukortti ei tarvitse suojakoteloa. Suomessa ei ole tiedossa yhtään tapausta, jossa rikollinen olisi etälukenut kortin tiedot.
Voiko lähimaksun ottaa pois päältä?
Lähimaksun voi ottaa pois päältä niin maksukortista kuin puhelimesta. Jotkut pankit eivät salli ominaisuuden pois ottamista, mutta voit siinä tapauksessa tilata toisen, lähimaksuttoman maksukortin tilalle.
Kumpi on turvallisempaa: lähimaksaminen vai tunnusluvun kanssa maksaminen?
Voidaan sanoa, että lähimaksaminen on turvallisempaa, sillä siten kortin tunnuslukua ei päästä urkkimaan ja korttia varastamaan, joka on suurempi murhe, kuin mahdollinen kortin rikollinen etälukeminen, jota ei ole suomessa tapahtunut vielä kertaakaan.
Pystyykö rikolliset kopioimaan bussissa kortin tiedot?
Vain osan tietoja pystyy etälukemaan, esimerkiksi kortin CVV turvalukua ei pysty etälukemaan, joka tarkoittaa, ettei korttia voi käyttää netissä.