Sekit: Sekit maksuvälineenä, lunastusaika & historia

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

Sekit ovat maksuvälineitä, joissa maksaja antaa kirjallisen lupauksen maksaa tietty rahasumma sekin saajalle. Sekin käytöllä on pitkä historia, ja se on ollut tärkeä maksuväline erityisesti ennen sähköisten maksujärjestelmien yleistymistä.

Sekit Suomessa

Suomessa sekkejä käytettiin laajalti vielä muutama vuosikymmen sitten. Ne olivat yleinen tapa maksaa suuria summia tai suorittaa maksuja, joissa tarvittiin kirjallinen vahvistus. Sekkien käyttö on kuitenkin vähentynyt huomattavasti 2000-luvulla. Tämä johtuu pääasiassa sähköisten maksujärjestelmien, kuten verkkopankin ja korttimaksujen yleistymisestä.

Nykyään sekkejä käytetään Suomessa harvoin, ja monet pankit eivät enää tarjoa sekkejä asiakkailleen. Maksuliikenne on siirtynyt lähes kokonaan sähköisiin järjestelmiin, jotka ovat nopeampia ja turvallisempia.

Sekit maailmalla

Maailmanlaajuisesti sekkejä käytetään edelleen joissakin maissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sekkejä käytetään yhä laajalti erityisesti yritysten välisissä maksuissa ja henkilökohtaisten maksujen suorittamisessa. Myös Kanadassa ja Iso-Britanniassa sekkejä käytetään jonkin verran, vaikka käyttö on vähentynyt myös näissä maissa.

Monissa kehittyvissä maissa sekkejä käytetään edelleen, koska sähköiset maksujärjestelmät eivät ole yhtä laajasti käytössä kuin kehittyneissä maissa.

Lyhyesti

  • Sekit ovat maksuväline, jossa maksaja lupaa maksaa tietyn summan sekin saajalle.
  • Suomessa sekkejä käytettiin laajalti ennen sähköisten maksujärjestelmien yleistymistä.
  • Nykyään sekkejä käytetään Suomessa harvoin.
  • Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Iso-Britanniassa sekkejä käytetään yhä, vaikka käyttö on vähentynyt.
  • Monissa kehittyvissä maissa sekkejä käytetään edelleen.

Erilaisia sekkejä

Erilaisia sekkejä ovat pankkisekki, henkilökohtainen sekki, varmennettu sekki, palkintosekki ja matkasekki.

Pankkisekki

Pankkisekki on pankin myöntämä sekkimuotoinen maksuväline, joka tarjoaa suuremman turvallisuuden, koska pankki takaa maksun sekin saajalle.

Henkilökohtainen sekki

Henkilökohtainen sekki on yksityishenkilön myöntämä sekki, jossa henkilö sitoutuu maksamaan tietyn summan sekin saajalle, edellyttäen että tilillä on riittävästi varoja.

Varmennettu sekki

Varmennettu sekki on henkilökohtainen sekki, jonka pankki on vahvistanut ja taannut, että sekin summalle on varattu riittävästi varoja tilillä.

Palkintosekit

Palkintosekit ovat erityisiä sekkejä, joita käytetään palkintojen tai lahjojen maksamiseen. Ne ovat yleensä suurikokoisia ja symbolisia, kuten kilpailujen voittajille annettavat palkintosekit.

Matkasekki

Matkasekki on maksuväline, jota matkailijat käyttävät matkustaessaan ulkomaille. Matkasekki on turvallinen vaihtoehto käteiselle, koska se voidaan vaihtaa paikalliseen valuuttaan tarvittaessa.