Setelit: eurosetelit, miten tehdään, tulevaisuus

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

Paperiraha tai setelit ovat keskuspankin liikkelle laskemia painettuja seteleitä Setelit edustavat hallituksen lupausta maksaa haltijalle setelin määräisen arvon. Seteli on paperista tai muovista valmistettu maksuväline, jolla on tietty arvo. Suomessa käytössä ovat eurosetelit 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € ja 500 €.

Setelien käyttö Suomessa alkoi 1600-luvulla Ruotsin vallan aikana. Aluksi käytössä olivat Ruotsin valtakunnan setelit. Venäjän vallan aikana, vuonna 1860, Suomi sai oman valuuttansa, markan. Markka-seteleitä käytettiin itsenäisessä Suomessa aina vuoteen 2002, jolloin eurosetelit otettiin käyttöön.

Setelien historia alkaa Kiinasta, missä ensimmäiset paperirahat otettiin käyttöön Tang-dynastian aikana 600-luvulla. Euroopassa setelien käyttö yleistyi 1600-luvulla, kun Ruotsin keskuspankki alkoi laskea liikkeelle pankkivekseleitä. 1800-luvulla setelit vakiintuivat maailmanlaajuisesti maksuvälineinä ja valuuttajärjestelmien osana.

Eurosetelit

Eurosetelit 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € ja 500 €.

Pienin euroseteli

Pienin euroseteli on 5 euron seteli.

Suurin euroseteli

Suurin euroseteli on viiden sadan euron seteli.

Mistä setelit tehdään

Eurosetelit on valmistettu puuvillakuidusta, joka tekee niistä kestävän ja pitkäikäisen. Puuvillapaperi antaa seteleille erityisen tuntuman, joka auttaa erottamaan ne helposti tavallisesta paperista. Lisäksi seteleihin on integroitu useita turvaominaisuuksia, kuten vesileimat, hologrammit, turvalangat ja mikroprinttaus, jotka auttavat estämään väärennöksiä ja parantamaan niiden turvallisuutta.

Etusetelit

Etusetelit ovat alennuskuponkeja, joita myönnetään asiakkaille tietyn alennuksen tai tarjouksen saamiseksi. Niitä käytetään usein markkinointikampanjoissa houkuttelemaan asiakkaita ja lisäämään myyntiä. Etusetelit voivat olla paperisia tai digitaalisia.

Mitä tehdä repeytyneen setelin kanssa?

Jos seteli repeytyy, voit vaihtaa sen pankissa tai Suomen Pankissa. Tärkeintä on, että setelin sarjanumerot ovat ehjät ja seteli on riittävän kokonainen, jotta sen arvo voidaan tunnistaa.

Keräilysetelit

Keräilysetelit ovat erityisiä seteleitä, joita keräilijät hankkivat niiden harvinaisuuden, historiallisen arvon tai erityisen ulkoasun vuoksi. Ne voivat olla vanhoja, virhepainatuksia tai rajoitettuja painoksia, ja niiden arvo voi ylittää nimellisarvon.

Tuleeko tulevaisuudessa 1000 euron seteli?

Tällä hetkellä ei ole suunnitelmia laskea liikkeelle 1000 euron seteliä. Eurojärjestelmässä suurin käytössä oleva seteli on 500 euron seteli, jonka liikkeeseenlasku on lopetettu vuonna 2019, mutta se säilyy laillisena maksuvälineenä.

Mutta kun tarpeeksi pitkällä aikavälillä katsotaan voisi kuvitella 1000 euron setelin tulevan joskus käyttöön. Tosin käteisen käyttö varmaan loppuu ennen sitä.