Käteinen: setelit, kolikot, tehtävät & käteisen tulevaisuus

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

Käteinen raha viittaa fyysisiin maksuvälineisiin, kuten seteleihin ja kolikoihin, joita käytetään päivittäisissä rahansiirroissa ja kaupankäynnissä. Käteinen on vanhin maksuväline ja se mahdollistaa suoran ja välittömän maksutapahtuman ilman, että tarvitaan sähköisiä tai digitaalisia välineitä. Suomessa käteinen koostuu euroseteleistä ja -kolikoista, jotka otettiin käyttöön vuonna 2002 korvaamaan Suomen markka.

Käteisen etuja ovat sen helppokäyttöisyys ja hyväksyttävyys lähes kaikkialla. Lisäksi se tarjoaa maksutapahtumien anonymiteetin, mikä ei ole mahdollista sähköisissä maksutavoissa. Viime vuosina käteisen käyttö on kuitenkin vähentynyt digitaalisten maksutapojen, kuten kortti– ja mobiilimaksujen, yleistyessä. Monissa maissa, Suomi mukaan lukien, käteinen on yhä vähemmän käytetty maksuväline verrattuna digitaalisiin maksuvälineisiin.

Setelit

Seteli on paperista tai muovista valmistettu käteinen maksuväline, jolla on tietty arvo. Suomessa eurosetelit ovat 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € ja 500 €.

Kolikot

Kolikot ovat metallisia maksuvälineitä, joita käytetään pienempien summien maksamiseen. Suomessa käytössä ovat eurokolikot 1, 2, 5, 10, 20 ja 50 senttiä sekä 1 € ja 2 €.

Käteisen tehtävät

  • Välittömät maksut: Käteinen mahdollistaa suorat ja välittömät maksutapahtumat ilman viivettä.
  • Varautuminen häiriötilanteisiin: Käteistä voidaan käyttää tilanteissa, joissa sähköiset maksujärjestelmät eivät ole toiminnassa esimerkiksi teknisten ongelmien tai sähkökatkosten vuoksi.
  • Pienet ostokset: Käteinen on kätevä erityisesti pienten ostosten ja arkipäiväisten maksujen suorittamiseen.
  • Esteetön käyttö: Käteinen on käytettävissä kaikille, myös niille, joilla ei ole pääsyä pankkipalveluihin tai digitaalisia maksuvälineitä.
  • Vapaus velkaantumisesta: Käteisen käyttö voi auttaa hallitsemaan henkilökohtaista taloutta ja välttämään velkaantumista, koska se perustuu käytettävissä olevaan rahamäärään.
  • Anonymiteetti: Käteinen tarjoaa maksutapahtumien anonymiteetin, mikä ei ole mahdollista sähköisissä maksutavoissa.
  • Lahjoitukset ja juomarahat: Käteinen on yleinen väline lahjoitusten ja juomarahan antamiseen.
  • Lasten talouskasvatus: Käteinen on konkreettinen tapa opettaa lapsille rahan arvoa ja taloudenhallinnan perusperiaatteita.

Käteinen Suomessa (käyttö suomessa)

Suomalaiset käyttävät vähiten käteistä koko euroalueella. Vielä 2016 13% suomalaisista käytti käteistä ensisijaisena maksutapana, vuonna 2023 vaastava luku oli vain 5%.

Paljonko käteistä on suomessa?

Suomen Pankin julkaiseman datan mukaan Suomessa on käteistä rahaa kaikkiaan noin yhdeksän miljardia euroa, eli noin 1620 euroa ihmistä kohti.

Voiko käteisestä kieltäytyä maksutapana suomessa?

Maksun saaja ei voi lain mukaan kieltäytyä käteismaksusta. Käteinen on siis edelleen voimissaan lähes kaikkialla Suomessa.

Onko kaupan pakko hyväksyä käteinen?

Kaupan on pakko hyväksyä käteinen. EKP linjaa: “Kauppias ei voi kieltäytyä ottamasta vastaan euroseteleitä ja -kolikoita, jolleivät osapuolet ole sopineet muusta maksutavasta.”

Käteisen tulevaisuus

Käteisen tulevaisuus puhuttaa.

Poistuuko käteinen tulevaisuudessa?

Käteinen tulee poistumaan tuleivasuudessa. Aikaa tähän voi mennä tosin vaikka kuinka kauan. Käteinen vähenee ja tulee vähenemään entisestään huomattavasti seuraavien kymmenien vuosien aikana.

Kannattaako käteistä pitää?

Käteistä kannattaa pitää hätätilanteiden varalta. Kuluttajaliitto suosittelee pitämään käteistä noin viikon menojen verran.

Paljonko käteistä voi olla matkustaessa?

Matkusatessa käteistä saa olla mukana miten paljon tahansa. Mutta, jos sinulla on käteistä yli 10 000 euroa ja lähdet EU:n alueelta tai saavut EU:n alueelle, sinun tulee tehdä ilmoitus rahoista Tullille.

Mikä on käteisen vastakohta?

Käteisen vastakohtana voidaan pitää digitaalista rahaa.