Bitcoin Cash (BCH): Kurssi, miten toimii, mistä ostaa, historia

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

Bitcoin Cash (BCH) on kryptovaluutta, joka syntyi elokuussa 2017 Bitcoinin hard forkin seurauksena. Sen tarkoituksena on parantaa alkuperäisen Bitcoinin skaalautuvuusongelmia tarjoamalla suuremman lohkokoon, joka on 32 megatavua verrattuna Bitcoinin 1 megatavuun. Tämä mahdollistaa enemmän transaktioita per lohko, mikä johtaa nopeampiin ja edullisempiin transaktioihin.

Bitcoin Cash käyttää samaa Proof of Work (PoW) -konsensusmekanismia kuin Bitcoin ja hyödyntää samaa SHA-256-hajautusalgoritmia, joten se voidaan louhia samalla laitteistolla.

Bitcoin Cash pyrkii säilyttämään Bitcoinin alkuperäisen vision digitaalisen käteisrahajärjestelmänä, joka mahdollistaa nopeat ja turvalliset maksut.

Bitcoin Cashin (BCH) kurssi

Mistä ja miten Bitcoin Cashia voi ostaa?

Bitcoin Cashia voi ostaa kryptopörsseistä kuten Coinbase, Binance tai BitPanda, digipankeilta kuten Revolut, Sijoitusalustoilta kuten eToro, kryptoautomaateista tai suoraan kaverilta.

Coinbase

Vuonna 2012 perustettu Coinbase on maailman suosituin kryptopörssi, jonka pääkonttori sijaitsee San Franciscossa, Kaliforniassa. Eri lisensseillä toimivan Coinbasen päätuote on sen käyttäjäystävällinen alusta ostaa, pitää hallussaan ja sijoittaa kryptovaluuttoihin. Coinbasella on yli 240 eri kryptoa valikoimassa, joista Bitcoin Cash on yksi.

Pörssi tarjoaa turvallisen lompakon kryptojen pitämiseen. Coinbaselta saa myös Visan maksukortin käyttöön myös Suomessa.

Osta Bitcoin Cashia Coinbasesta

Binance

Changpeng Zhaon vuonna 2017 perustama Binance on yksi maailman suurimmista kryptovaluuttapörsseistä. Binancen pääkonttori sijaitsee Maltalla, ja se toimii useiden eri lisenssien alla.

Osta Binancesta

BitPanda

Vuonna 2014 perustettu Bitpanda on on erinomainen vaihtoehto suomalaisille Bitcoin Cashin ostajille. BitPandan pääkonttori sijaitsee Wienissä, Itävallassa.

Osta BitPandasta

Revolut

Revolut on digipankki, jonka kautta voi ostaa Bitcoin Cashia hyvin helposti.

Osta Revolutista

eToro

eToro on suosittu sijoitusalusta, jonka valikoimasta löytyy myös Bitcoin Cash ja muita kryptoja.

Sijoita eTorossa

Bitcoin Cash sijoittaminen

Bitcoin Cashiin sijoittaminen on mielenkiintoista jos volatiliteetin kestää. Bitcoin Cash ja kryptot ovat tunnettuja hintojen muutoksista, eli siihen kannattaa varautua.

Bitcoin Cash voi olla hyvä sijoitus, jos uskoo sen pysyvän kehityksessä mukana, ja tarjoavan tehokkaan käyttöratkaisun kryptojen käyttämiselle. Bitcoin Cashin kanssa on useita kilpailijoita, mutta Bitcoin hyötyy Bitcoin nimestä. Bitcoin Cashin lähin kilpailija on Litecoin.

Miten Bitcoin Cash toimii

Bitcoin Cash toimii hyvin samalla tavalla kuin Bitcoin, mutta joitakin eroja löytyy. Molemmat käyttävät työpohjaista (Proof of Work, PoW) konsensusmekanismia. Bitcoin Cashin lohkokoko on 32 megatavua (MB), kun taas Bitcoinin lohkokoko on 1 MB. Tämä suurempi lohkokoko mahdollistaa enemmän transaktioita per lohko, mikä johtaa nopeampiin ja edullisempiin transaktioihin Bitcoin Cashilla.

Bitcoin Cashin lohkon luomisaika on keskimäärin 10 minuuttia, sama kuin Bitcoinilla. Molemmat kryptovaluutat käyttävät samaa SHA-256-hajautusalgoritmia. Bitcoin Cashin suurempi lohkokoko auttaa käsittelemään enemmän transaktioita sekunnissa (TPS), mikä tekee siitä tehokkaan vaihtovälineen päivittäisissä maksutapahtumissa, kun taas Bitcoin keskittyy enemmän arvon säilyttämiseen.

Bitcoin Cash on parempi vaihtoehto pienempiin, päivittäisiin maksuihin, joissa nopeat ja edulliset transaktiot ovat tärkeitä.

Arkkitehtuuri

Bitcoin cashin arkkitehtuuri muodostuu lohkoketjusta, louhinnasta, konsensusmekanismista ja lompakosta/säilyttämisestä.

Blockchain eli lohkoketju

Bitcoin Cashilla (BCH) on suurempi lohkokoko (32 MB), joka mahdollistaa enemmän transaktioita per lohko. Bitcoinin (BTC) lohkokoko on rajattu 1 MB:n, mikä voi johtaa hitaampiin transaktioaikoihin ja korkeampiin maksuihin suuren kysynnän aikana.

Louhinta

Molemmat kryptovaluutat käyttävät SHA-256-algoritmia, mutta Bitcoin Cashilla on alhaisempi kokonaislouhintavoima (hash-rate) verrattuna Bitcoiniin.

Konsensusmekanismi: Proof-of-Work

Bitcoin Cash ja Bitcoin käyttävät työpohjaista (Proof of Work, PoW) konsensusmekanismia, mutta Bitcoin Cash säätää vaikeustasoa useammin ylläpitääkseen tasaisen lohkon luomisajan.

Miten säilyttää Bitcoin Cashia

Bitcoin Cashin ja Bitcoinin lompakot toimivat samalla tavalla, tallentaen yksityiset avaimet ja mahdollistaen transaktioiden lähettämisen ja vastaanottamisen. Lompakkojen toimintaperiaatteissa ei ole merkittäviä eroja.

Miten Bitcoin Cash eroaa Bitcoinista

Bitcoin Cash (BCH) ja Bitcoin (BTC) käyttävät samaa perusteknologiaa ja lohkoketjua, mutta niillä on merkittäviä eroja. Bitcoin Cash eriytyi Bitcoinista elokuussa 2017 ratkaistakseen skaalautuvuuteen liittyviä ongelmia ja toimiakseen tehokkaampana vaihtovälineenä.

Yksi keskeinen ero on lohkon kokorajoitus. Bitcoinilla on 1 megatavun (MB) lohkokokorajoitus, mikä voi aiheuttaa hitaampia transaktioaikoja ja korkeampia maksuja suuren kysynnän aikana. Bitcoin Cash kasvatti alun perin lohkokoon rajoituksen 8 MBja myöhemmin 32 MB, mikä mahdollistaa useampien transaktioiden käsittelyn per lohko ja johtaa alhaisempiin transaktiomaksuihin ja nopeampiin vahvistusaikoihin.

Bitcoin Cash (BCH) pystyy teoriassa käsittelemään jopa 116 transaktiota sekunnissa (TPS), mikä on merkittävästi enemmän kuin Bitcoinin 7 TPS.

Molempien lohkon luomisaika on kymmenen minuuttia.

Toinen ero on Segregated Witnessin (SegWit) käyttöönotto Bitcoinissa, mikä erottaa transaktioiden allekirjoitukset lohkon tehokkaan koon kasvattamiseksi ja skaalautuvuuden parantamiseksi. Bitcoin Cash ei käytä SegWitiä, vaan valitsee skaalautuvuuden ratkaisemiseksi lohkokoon kasvattamisen.

Molemmat käyttävät SHA-256-hajautusalgoritmia, mutta niiden verkot ovat erillisiä, ja Bitcoinilla on suurempi osuus kokonaisesta hajautusvoimasta.

Bitcoin Cashin historia

Bitcoin Cash (BCH) syntyi elokuussa 2017 Bitcoinin haarautumana (fork), kun yhteisössä syntyi erimielisyyksiä skaalautuvuuden ratkaisemisesta.

Ensimmäinen Bitcoin Cash -lohko louhittiin 1. elokuuta 2017. Vuoden 2018 päivityksessä lohkokoko nostettiin 8 MB:stä 32 MB:iin.

Aikajana

  • 1. elokuuta 2017: Bitcoin Cashin syntyminen (fork)
  • 2018: Lohkokoko kasvatettiin 8 MB32 MB
  • 2019: Uusia päivityksiä ja parannuksia skaalautuvuuteen
  • 2020: Lisää kehitystä ja yhteisön laajentuminen
  • 2021: Päivityksiä verkon turvallisuuden ja käytettävyyden parantamiseksi

Bitcoin Cash Suomi

Bitcoin Cash on saanut suosiota myös Suomessa elokuusta 2017 lähtien.

Regulaatio ja laillisuus

Suomessa on laki virtuaalivaluuttojen tarjoajista ja verolaki. EU:ssa on rahanpesun vastaisia lakeja, jotka vaikuttavat myös kryptoihin.

Verotus

Bitcoin Cashin ja muiden kryptojen verotus on sama kuin pääomatuloilla. Eli 30 % 30 000 euroon asti ja 34 % sen yli menevästä summasta.

Bitcoin Cashin tulevaisuus

Kukaan ei voi tietenkään tietää, mitä Bitcoin Cashin tulevaisuudessa tapahtuu. Bitcoinin kehitys ja käyttö riippuvat monista tekijöistä, kuten sääntelystä, teknologisesta kehityksestä ja markkinoiden hyväksynnästä. Monet uskovat, että Bitcoin Cashin arvo voi jatkaa kasvuaan, kun taas jotkut varoittavat mahdollisista riskeistä ja hintojen heilahteluista.