American Express: Kortit, luottokortit, historia, info

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

American Express (Amex) on maksukorttiyhtiö ja pnkki. Visa perustettiin alunperin Bank of American toimesta BankAmericardina vuonna 1958. Visan ympärille muodostui osuuskunta ja nimi muutettiin vuonna 1976 Visaksi.

Amex on maailman neljänneksi suurin maksukorttiyhtiö, Kiinan UnionPayn, Visan ja Mastercardin jälkeen. American Expressin globaali markkinaosuus on 1,6%, Yhdysvalloissa 13% ja Euroopassa 1%.

Amexin kuluttajille tunnetuin tuote on Amexin luottokortti. Amexin tuote on myös maksujärjestelmäverkosto, jonka avulla Amexilla pystyy käytännössä maksamaan. Amex toimii myös pankkina.

American Expressin historia

American Express (Amex) perustettiin vuonna 1850 New Yorkissa alun perin rahtiyhtiöksi. Yhtiön perustivat Henry Wells, William G. Fargo ja John Butterfield. Amex keskittyi ensin rahtipalveluihin, mutta laajeni pian rahoituspalveluihin ja matkashekkeihin, jotka tulivat suosituiksi 1800-luvun loppupuolella.

Vuonna 1958 Amex julkaisi ensimmäisen luottokorttinsa, vihreän amexin, joka saavutti nopeasti suosiota. Seuraavina vuosikymmeninä yhtiö lanseerasi useita muita korttityyppejä, kuten kultakortin (1966) ja platinakortin (1984), tarjoten laajempia etuja ja palveluita.

1980- ja 1990-luvuilla Amex kasvoi merkittävästi, laajentaen toimintaansa maailmanlaajuisesti ja lisäten erilaisia rahoitus- ja matkailupalveluita. Yhtiö tunnetaan erityisesti korkealaatuisista asiakaspalveluistaan ja eksklusiivisista eduistaan, kuten kanta-asiakasohjelmista ja matkavakuutuksista.

Perustaja

Amexin juuret ulottuvat rahtioyhtiö American Expressiin, jonka perustivat Henry Wells, William G. Fargo ja John Butterfield. Wells ja Fargo ovat myös perustaneet yhden Yhdysvaltojen suurimmista pankeista Wells Fargon.

Pääkonttori

Amexin pääkonttori on New Yorkissa, Yhdysvalloissa. Tarkka osoite on 200 Vesey Street, New York City, Yhdysvallat.

Johtajat

Amexin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja on Stephen J. Squeri.

Työntekijät

Amexilla on yli 70 000 työntekijää. Luku on tuplaten isompi kuin Visan ja Mastercardin, mikä johtuu siitä, että Amex toimii myös pankkina.

Asiakaspalvelu

Amexin asiakaspalvelun tavoittaa numerosta +358 9 6132 0400.

Markkinaosuus

American Expressin globaali markkinaosuus on 1,6%, Yhdysvalloissa 13% ja Euroopassa 1%.

Omistajat

Amex on listattu New Yorkin pörssiin, joten Amexin omistavat sen osakkeenomistajat.

Osake

Amexin osakkeen symboli on AXP ja se löytyy New Yorkin pörssistä.

Logo

logo kuva png

Amexin tuotteet

Amexin tunnetuin tuote on vihreä Amex luottokortti.

Miten Amex toimii?

Amex ja muut maksukortit ovat käytännössä maksujärjestelmiä, jotka mahdollistavat maksutapahtumat ostajien, myyjien ja pankkien välillä.

Kun asiakas käyttää Amexia, korttitiedot lähetetään maksujärjestelmään, joka ottaa yhteyttä kortin myöntäneeseen pankkiin hyväksynnän saamiseksi. Pankki tarkistaa, ovatko varat tai luotto saatavilla, ja hyväksyy tai hylkää tapahtuman. Jos tapahtuma hyväksytään, maksujärjestelmä ilmoittaa kauppiaan pankille, joka hyvittää kauppiaan tilin. Kortinhaltijan pankki lähettää sitten varat kauppiaan pankkiin, ja tapahtuma saatetaan loppuun.

Amex toimii myös pankkina, jolloin Amex tekee rahaa myös pankkitoiminnalla.

Miten Amex tekee rahaa?

Amextekee rahaa perimällä maksuja kauppiailta ja pankeilta. Näihin maksuihin kuuluvat vaihtomaksut, arviointimaksut ja palvelumaksut tapahtumien käsittelystä ja verkon käytöstä.

Amex on kalliimpi myyjälle kuin Visa tai Mastercard, joka on johtanut Amexin vähään adoptioon euroopassa.

Amex toimii myös pankkina, jolloin Amex tekee rahaa myös pankkitoiminnalla.

Missä Amexilla voi maksaa?

Amexilla voi maksaa Euroopassa ja Suomessa suht rajoitetusti. Amexilla Suomessa voi maksaa S-ryhmän kaupoissa kuten Prismassa.

Onko Amex luottokortti?

Amex on luottokortti.

Voiko Amexin luottorajaa nostaa?

Amexin luottorajaa voi nostaa, ota yhteyttä vain Amexiin ja he voivat tilanteestasi riippuen nostaa rajaa.

Onko Amex pankki?

Amex on myös pankki.

Mikä on Amexin, Visan ja Mastercardin ero?

Amexin, Visan ja Mastercardin pääsääntöinen ero on se, että Amex toimii myös pankkina, siinä missä Visa ja Mastercard ei.

Amex ei myöskään käy melkein missään Euroopassa, toisin kuten Visa ja Mastercard, jotka käyvät käytännössä katsoen kaikkialla.

Amex on myös kalliimpi kuin Visa tai Mastercard.