Maksukorttiyhtiöt: Visa, Mastercard, American Express ja muut

Mikko Hämäläinen
Julkaistu 26.06 |Päivitetty 02.07

Maksukorttiyhtiöt ovat yhtiöitä, jotka tuottavat maksukortteja, kuten pankkikortteja, luottokortteja ja prepaid-kortteja. Monet maksukorttiyhtiöt kuten Visa ja Mastercard eivät itse jakele kortteja, vaan jakelun hoitaa pankit.

Toiset yhtiöt kuten American Express ja Discover ovat myös pankkeja, ja hoitavat korttien jakelun itse.

Ylivoimaisesti suurimmat maksukorttiyhtiöt ovat Visa ja Mastercard. Etenkin Euroopassa näiden kahden yhteenlaskettu markkinaosuus on 99%. Amerikassa yhteenlaskettu markkina-osuus on 75%, ja globaalisti 65%.

Visa on suurin maailmansuurin maksukorttiyhtiö. Visan globaali markkinaosuus on 39%, verrattuna UnionPayn 34% ja Mastercardin 24% osuuksiin.

Visa

Visa – viralliselta nimeltä Visa Inc. on maailman suurin maksukorttiyhtiö. Visa perustettiin 18. syyskuuta 1958. Visa tarjoaa laajan valikoiman maksukortteja, mukaan lukien luotto-, pankki- ja prepaid-kortit.

Visan pääkonttori on San Franciscossa, Kaliforniassa. Visan toimitusjohtaja on Ryan McInerneyn johdolla. Yrityksellä on yli 20 000 työntekijää. Visa on listautunut New Yorkin pörssiin tunnuksella “V”. Visan markkina-arvo on 550 miljardin dollarin tuntumassa. Visan liikevaihto oli vuonna 2023 32,56 miljardia dollaria ja liikevoitto 16,99 miljardia dollaria.

Visan globaali markkinaosuus on 39%, Amerikassa 52% ja Euroopassa 58%. Visan markkinaosuus on laskenut viime vuosina, ollen aiemmin 50% tuntumassa.

Mastercard

Mastercard, viralliselta nimeltä Mastercard Incorporated, perustettiin 16. joulukuuta 1966. Mastercard on Visan ohella keskeinen toimija maailmanlaajuisessa maksukorttimarkkinassa. Mastercardin tunnetuimmat tuotteet ovat Debit Mastercard (pankkikortti) ja Mastercard (luottokortti).

Masterin pääkonttori sijaitsee Purchasessa, New Yorkissa, ja sentoimitusjohtaja on Michael Miebach. Mastercard työllistää yli 24 000 henkilöä, ja Mastercard on listattu New Yorkin pörssiin symbolilla “MA”. Mastercardin markkina-arvo on noin 440 miljardia dollaria. Mastercardin liikevaihto oli vuonna 2023 25,13 miljardia dollaria ja nettovoitto 11,2 miljardia dollaria.

Yksi merkittävimmistä tapahtumista Mastercardin historiassa oli yhdistyminen Europayn kanssa vuonna 2002, mikä laajensi merkittävästi sen kattavuutta ja vaikutusvaltaa maailmanlaajuisessa maksamisessa.

Mastercardin globaali markkinaosuus on 24%, Amerikassa myös noin 24% ja Euroopassa 41%.

American Express

American Express, viralliselta nimeltä American Express Company, perustettiin jo vuonna 1850. American Express eli Amex (tai AmEx) oli alun perin huolinta- ja rahtiyritys. Nykyisin Amex on pankki ja rahoituspalveluyritys. Amexin tunnetuin tuote on Amex -luottokortti.

AmEx on pystynyt muodostamaan merkittävän markkinaraon erityisesti palvelemalla varakkaampia kuluttajia. Amexin keskiarvo-ostos oli 150 dollaria, verrattuna Visan ja Masterin 90 dollarin ostokseen.

Amexin pääkonttori on New Yorkissa ja toimitusjohtaja on Stephen Squeri. Amex työllistää yli 64 000 työntekijää. Amexin valtavan työntekijämäärän verrattuna Visaan ja Mastercardiin selittää se, että Amex operoi myös pankkia ja muuta toimintaa. American Express toimii suljetussa verkossa ja toimii sekä kortinmyöntäjänä että verkkona. American Express on myös listattu New Yorkin pörssiin symbolilla “AXP”. Amexin liikevaihto oli vuonna 2023 67,37 miljardia dollaria ja nettovoitto 8,31 miljardia dollaria.

American Expressin globaali markkinaosuus on 1.6%, Amerikassa 13% ja Euroopassa 1%.

DiscoverCard

Searsin vuonna 1986 lanseeraama Discover Financial Services mullisti luottokorttiteollisuuden tarjoamalla käteispalkkioita (cashbackia) asiakkailla – uusi konsepti tuohon aikaan.

Discoverin pääkonttori sijaitsee Riverwoodsissa Illinoisissa, ja sen toimitusjohtaja on Michael Rhodes. Discover työllistää noin 17 600 henkilöä. Discover on jlistattu New Yorkin pörssissä symbolilla “DFS”. Discover tunnetaan ensisijaisesti Discover Card -kortista. Lisäksi Discover tarjoaa pankkikortteja, henkilökohtaisia lainoja, opintolainoja ja pankkipalveluita. Merkittävä tapahtuma oli Diners Club Internationalin hankinta vuonna 2008. Amexin tapaan Discover on myös pankki ja maksuverkko.

Discoverin markkina-arvo on 30 miljardia dollaria, liikevaihto 17,85 miljardia dollaria ja nettovoitto 2,94 miljardia dollaria vuonna 2023.

Discoverin globaali markkinaosuus on Dinersin kanssa 0.6% ja Amerikassa 4%.

Diners Club

Diners, eli Diners Club International, oli Yhdysvaltalainen luottokorttiyhtiö. Dinersin perusti vuonna 1950 Frank McNamara, Ralph Schneider ja Matty Simmons.

Diners sai alkunsa yksinkertaisesta ideasta yhdistää laskuja. Diners Club Internationalin osti Discover Financial Services vuonna 2008. Diners myös tunnettiin lentokenttäloungejen pääsyntarjoajana.

Dinersin ja Discoverin globaali markkinaosuus on 0.6% ja Amerikassa 4%.

EPI

Heinäkuussa 2020 perustettu European Payments Initiative (EPI) on suurien eurooppalaisten pankkien yhteistyön tulos. EPIn tarkoitus on luoda kilpailija Visalle ja Mastercardille Eurooppaan. EU:n maksumarkkina on sirpaleinen, ja EPI haluaa yhtenäistää jäsenvaltioiden maksuratkaisumarkkinaa. EPI:n toimitusjohtaja on Martina Weimert.

Esimerkiksi mobiilimaksaminen ei toimi rajojen yli, ja EPI:n ensimmäinen askel maksumarkkinaa kohti on mobiilimaksusovellus Weron lanseeraaminen. EPI osti iDeal mobiilimaksuyrityksen, ja luo aikoo luoda siitä Euroopan laajuisen kilpailujan mobilepaylle ja muille.

EPI:n tärkeimpiä sijoittajia ovat osa Euroopan suurimmista pankeista, kuten BNP Paribas, Deutsche Bank ja ING. Aloitteen tavoitteena on kehittää erilaisia maksuratkaisuja, mukaan lukien maksukortti, mobiilimaksu,digitaalinen lompakko ja pikamaksupalvelu

UnionPay

UnionPay on vuonna 2002 perustettu Kiinalainen maksukorttiyhtiö Kiinassa, jonka pääkonttori on Shanghaissa. UnionPayn presidentti on Shi Wencha. UnionPay on Kiinan valtion omistama yritys, joka nauttii Kiinan hallituksen rahallisesta ja muusta tuesta.

UnionPayn globaali markkinaosuus on 34%. Tästä toki vain murto-osa on Kiinan ulkopuolella.

JCB

JCB eli JCB Co., Ltd. (Japan Credit Bureau), on Japanilainen maksukorttiyhtiö. JCB perustettiin vuonna 1961. JCB on isoin luottokorttien myöntäjä ja vastaanottaja Japanissa. JCB:n pääkonttori sijaitsee Tokiossa, Japanissa.

JCB:n globaali markkinaosuus on 1%.

Muut

Muita maksukorttiyhtiöitä ovat Venäläinen Mir, Intialainen RuPay ja Korealainen BC Card. Muiden maksukorttiyhtiöiden yhteenlaskettu markkinaosuus on alle 3%.