Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Digipankit, mobiilipankit, nettipankit ja neopankit tarkoittavat kaikki samaa asiaa. Internetin, muuttuvien kuluttajamieltymyksien ja uusien EU regulaatioiden myötä pankkitoiminta on murroksessa, ja digipankit ovat ottaneet jalansijaa myös Suomen pankkimarkkinoilla.
Digipankit tarjoavat yleensä parempia ehtoja, pienempiä kuluja ja sujuvampaa pankkitoimintaa netin välityksellä – yleensä mobiilisovelluksen kautta.
Mikä on digipankki?
Digipankki on pankki, joka on lähtökohtaisesti vain digitaalisissa kanavissa, eikä operoi fyysisiä konttoreita. Digipankit ovat fintech yrityksiä, jotka tarjoavat pankkipalveluita. Digipankit ovat yleensä jo syntyessään globaaleja yrityksiä, ja skaalaetujensa vuoksi voivat tarjota parempia ehtoja kuin tavalliset pankit.
Digipankki ja tavallinen pankki eroaa käytännössä vain terminä. Digipankkeja on monenlaisia, mutta tavallisia pankkeja yhdistää moni tekijä. Että pankki luetaan pankiksi, pitää pankin ottaa vastaan yleisön talletuksia. Jos pankki ei ota vastaan talletuksia, ei sitä silloin lueta pankiksi, vaan se luetaan vain luotonantajaksi. Pankkitoimintaan liittyy myös pankkilupa, lainojen myöntäminen, ja maksutapojen antaminen ja maksutilit. Tunnetuimmilta digipankeilta löytyvät nämä kaikki.
Digipankeilla voi olla myös erikoisosaaminen. Parhaat digipankit kuten Revolut ja Wise tarjoavat parempia valuuttakursseja ja kuluttomia valuutanvaihtoja. Näiden etujen lisäksi ne eivät velota tilinhoito- tai kuukausimaksuja. Monet digipankit ovat keskittyneet vain kulutusluottojen tarjoamiseen. Toiset tarjoavat myös erittäin kilpailukykyisiä talletuskorkoja.
EU:ssa toimivat digipankit ovat hankkineet pankkiluvan jostain EU jäsenmaasta, kuten vaikka Liettuasta (Revolut), Belgiasta (Wise) tai Saksasata (N26), jonka kanssa digipankit voivat operoida koko EU:ssa.
Digipankit myöntävät myös maksutapoja, kuten maksukortteja. Verrattuna perinteiseen pankkiin, digipankkien maksukortit saat käyttöösi välittömästi mobiilimaksusovelluksen avulla.
Digipankki Revolut sai joulukuussa 2023 luvan myöntää asuntolainaa ETA-maissa.
Digipankkien ja tavallisten pankkien ero hämärtyy entisestään tulevaisuudessa.
Parhaat Digipankit
Parhaat digipankit ovat nettipankkeja, jotka tarjoavat laajimmat tuotteet ja palvelut, parhaat valuuttakurssit ja sujuvimman käyttökokemuksen. Kolme parasta digipankkia on Revolut, N26 ja Wise.
1. Revolut
Revolut on Iso-Britanniassa vuonna 2015 avattu fintech yritys ja digipankki. Revolutin pääfokus on ollut innovoinnissa, käyttöliittymässä, valuutanvaihdossa ja pienemmissä kuluissa. Revolut on maailman suosituin ja suurin digipankki. Revolutilla on yli 40 miljoonaa asiakasta 150:stä eri maasta.
Revolut tarjoaa perinteisiä pankkitoimintoja kuten maksukortteja, valuutanvaihtoa, lainoja ja talletuksia. Näiden lisäksi Revolut tarjoaa myös kryptovaluuttoja, vakuutuksia ja osakesijoittamista. Revolut tarjoaa palveluita niin yksitysasiakkaille kuin yritysasiakkaille.
Revolut on kerännyt laajan asiakaskunnan tarjoamalla kuluttomia valuutanvaihtoja ja rahan nostoja ja kulutusta ulkomailla. Revolutille tilin avaaminen on hyvin helppoa ja nopeaa, ja saat käyttöösi maksukortin välittömästi. Revolutin sovellus on älyttömän suoraviivainen ja helppokäyttöinen.
Revolutilla on Euroopan Keskuspankilta saatu pankkilupa, jonka avulla Revolut ovi toimia pankkina ETA-maissa laillisesti ja turvallisesti. Revolutilla on Liettuan Keskuspankin myöntämä lupa myöntää asuntolainoja.
Revolutin asiakaspalvelu on myös toimiva, jonka huomaa myös Trustpilotin arvosanasta 4.2/5. Revolutin on arvostellut yli 150 000 asiakasta. Lue Revolut-arvostelu.
Plussat:
- Valuutanvaihto ja kansainväliset rahansiirrot pankkein keskikursseilla
- Mahdollisuus sijoittaa ja ostaa kryptoja
- Kuluton perustili ja maksukortti – minimaaliset muut kulut
- Siirrot tulevat perille sekunneissa
Miinukset
- Vaikeaselkoiset tilityypit ja niiden kulurakenteet
- Joskus hidas asiakaspalvelu
- Jos nostat käteistä yli 200€ kuussa, se maksaa
Revolut on yleisesti ottaen paras digipankki.
2. N26
N26 on digipankki, joka perustettiin Saksassa vuonna 2013. N26 oli ensimmäinen 100% mobiilipankki. N26 pääkonttori on Berliinissä. N26 perustajat ovat Valentin Stalf ja Maximilian Tayenthal.
N26 tarjoaa perinteisiä pankkitoimintoja kuten pankkitilejä, maksukortteja ja vakuutuksia. Näiden lisäksi N26:n kanssa on erittäin helppoa sijoittaa kryptoihin. N26:lle tilin avaaminen on erittäin helppoa ja vie vain muutaman minuutin. Tämän lisäksi, saat maksukortin käyttöön heti.
N26 sai täyden pankkiluvan Saksan finanssivalvonnalta ja Euroopan keskuspankilta jo vuonna 2016. N26 on voittanut palkintoja, muun muuassa Forbesin “paras pankki 2021” palkinnon. Lue N26 arvostelu.
Plussat:
- Helpoin tilinavaus
- Kryptot
- Kuluton perustili ja maksukortti – minimaaliset muut kulut
- Siirrot tulevat perille sekunneissa
Miinukset
- Rahanpesunvastaset toimet aiheuttavat yllättäviä tilin sulkemisia
- Tilejä monia erilaisia, vaikea valita itselleen sopivinta
N26 on paras digipankki jolla on pienet kulut.
3. Wise
Wise on fintech-yritys, jonka päätuote on valuutanvaihto ja ulkomaiset tilisiirrot. Wise, entinen TransferWise, perustettiin Lontoossa vuonna 2011. Wisen avulla voit siirtää markkinoiden keskikurssiin valuutasta toiseen ja Wisen maksukortin avulla myös kuluttaa toista valuuttaa matkoilla keskikurssiin.
Wise ei oikeastaan ole digipankki, vaan EMI, ja ei tarjoa lainoja tai muita pankkipalveuita kuin maksukortin.
Wise kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön, jos käytät rahaa muussa valuutassa kui eurossa edes muutamia kertoja vuodessa, tai jos matkustat maihin joiden valuutta ei ole euro. Lue Wise-arvostelu.
Plussat:
- Parhaat valuuttakurssit
- Ulkomailla kuluton rahankäyttö
- Talletuksille korko
Miinukset:
- Ei muuta pankkitoimintaa, kuten lainoja
- Ei vakuutuksia
Wise on paras digipankki paljon matkustaville ja rahansiirtoja ulkomaille tekeville.
Mikä on digipankin ja mobiilipankin ero?
Digipankin ja mobiilipankin ero on vain termi.
Mikä on digipankin ja nettipankin ero?
Digipankin ja nettipankin ero on vain termi. Monilla kivijalkapankeilla on kylläkin “nettipankit” olemassa, mutta niiden kanssa ei voi asioida vain 100% netin välityksellä.
Kuka valvoo digipankkeja?
Digipankkeja valvoo Suomessa finanssivalvonta, tai jos digipankki on rekisteröity muuhun EU:maahan, sen maan vastaava viranomainen.